Seguidores

miércoles, 30 de enero de 2019

POEMA de les TAQUICÀRDIES




Taquicàrdia és quan vol parlar el cor i no li fem cas, el fem callar amb pastilles. A tapar. Des de xic que veig la gent amagant-se. Llavors les taquicàrdies eren de córrer o de a veure qui aguantava més sota l’ aigua. El molí de la riera ens descobria peixos impossibles d’ agafar, som dels mons subaquàtics, no?, fem brànquies? Si estem fets de portes que donen arreu... Dibuixos fantasma, i anem amb barca, d’ aquest paper en fem una barca i com salmons. I que digui el cor, i deixar de pensar. El viatge del cap al pit, l’ únic.
Taquicàrdies corren xiques pel bosc i s’ enfilen als arbres a collir pinyes per a vendre els pinyons a l’ àvia del Joan. Som xics, no te n’ oblidis. De quan érem, serem.
Fotogrames. I el fum del tabac del pare que balla a la llum del projector. 8mm.
Saps que abans de fer les coses ja les estem fent? Boletes d’ energia que ens abracen, fetes a base d’ hòsties, com les espases. Boletes d’ energia com les de mercuri quan trencàvem els termòmetres i allà dins hi havia el món cert, era cap per avall, era al revés i ens hi emmirallàvem. Mercuri, a prop del sol. De tanta llum que fèiem.
(...)
Aviat serem a casa, la nostra casa, la del món dins les boletes que corrien pel passadís d’ aquesta; encara no ho sabem però l’ estem construint, ens estem construint.
I aquestes lletres com plomes aterrant al teu pit, i aquestes paraules de cotó fluix embolicant-te, embolicant-nos. I cada punt. Cada punt és una passa de formiga que s’ enfila per la teva cama.
Hem begut massa realitat. La Terra es fa petita ( anem amunt) i els cors posen ulls de mussol. Ho podem veure tot. I els d’ Altamira es pensen que som extraterrestres i els de Baixamira, què t’ he de dir?, ja els coneixes.
Però el teu somriure, el teu somriure és transparent, i net, i cura, i parla, i estima, i és l’ arma. Llavors la taquicàrdia és el poema, un ram de cavalls estepa endins, la llibertat. La llibertat que no és horitzontal ni vertical, la llibertat que no té nom, que ha costat talls. L’ amor que hem disfressat de drac...
La taquicàrdia com un banc de peixos enllà, tal un sac d’ orenetes deslligat. Com una primavera-sorpresa. Amb dragonets i sargantanes i grills cada nit. Les taquicàrdies de quan peten els pòl·lens. I haver-hi estat. Amb les feres i les fulles i venint de l’ origen que és la cua del tornar a començar, i d’entrar-nos així, com rels, bassals i bassals fent un riu.
Com una cova que surt de dins d’ ella mateixa a proclamar-se.
Perquè sempre arribem. Perquè sempre partim. I no l’ anuncien la taquicàrdia, l’ estaquen, l’ enterren. Però amb nosaltres no poden. Ja saps. Ja ho recordo.
Les explosions de pols d’ ales de papallona i un arbre per cada semàfor. I salta, tots en verd. Com fa un milió d’ anys. Nosaltres fa un milió d’ anys. Som una reunió de lluernes. Tot és. És tot. I sopem bolets amb pa d’ aglà a la vora del foc, fets de fum amb petons.

Josep Grifoll

No hay comentarios: